torsdag 7. mars 2013

Applaus til Forsvaret


Tidligere ble alle pensjonerte verpehøns kastet som spesialavfall. Men f.o.m 2013 har Forsvaret tatt i bruk denne glemte matressursen og serverer nå jevnlig hønsefrikassé til sine rekrutter. Hurra!

Bakgrunn
Årlig blir opp mot 3 millioner avdankede verpehøns (med en gjennomsnittlig alder på kun ett år) gasset i hjel og sortert som spesialavfall. Grunnen er at norske forbrukere ønsker kyllingkjøtt framfor hønsekjøtt, og Nortura har svart med å fjerne alt hønsekjøtt fra butikkhyllene. Dermed kastes tonnevis av billig og næringsrik kvalitetsmat hvert eneste år.

Løsningen
Forskningsinstituttet NOFIMA har sammen med Forsvaret og en økologisk eggbonde fra Toten, utviklet metoder og matretter hvor de pensjonerte hønene inngår. Fra og med 2013 vil opptil 12000 rekrutter få servert hønsefrikassé flere ganger i måneden, og dermed vil langt færre høns bli destruert. Samtidig tjener eggbøndene på salg av kjøtt i stedet for å måtte betale for å bli kvitt hønene som spesialavfall, noe som har vært praksis fram til nå.

Videre satsing
Det stopper heldigvis ikke der. Både sykehus og andre storkjøkken har vist interesse. Til og med NorgesGruppen skal se på muligheten av å selge vakuumpakket, ferdigkokt hønsekjøtt i sine butikker.

Miljøvink applauderer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar