søndag 20. januar 2013

Ikke spis scampi

I følge Grønn Hverdag og WWF er scampi en miljøversting. Scampi-produksjonen foregår enten i oppdrettsanlegg eller på reketrålere. Begge metoder fører til enorme ødeleggelser:

Oppdrettsanlegg utrydder store arealer med sårbare mangroveskoger. Anleggene er også kjent for elendige arbeidsforhold inkludert barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene. Store ansamlinger av scampi har også ført til sykdommer og parasitter. Antibiotika og helseskadelige pesticider blir pøst ut for å bekjempe problemene.

Tråling ødelegger korallrev langs kysten, fører til overfiske av scampi og bifangst av havskilpadder og andre dyr. Mer enn 60 % av all fangst fra trål er bifangst.



Løsning: ikke kjøp scampi. Heller ikke som sushi!

Alternativt: kjøp scampi som er merket med ASC (miljøsertifisert oppdrett) eller MSC (miljøsertifisert villfangst). I følge Grønn Hverdag er dette den eneste miljømerkingen som holder mål per dags dato. Scampi med MSC-merke fåes kjøpt hos ICA.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar