I følge
Grønn Hverdag og
WWF er scampi en
miljøversting. Scampi-produksjonen foregår enten i oppdrettsanlegg eller på reketrålere. Begge metoder fører til enorme
ødeleggelser:
Oppdrettsanlegg utrydder store arealer med sårbare
mangroveskoger. Anleggene er også kjent for elendige arbeidsforhold inkludert barnearbeid og alvorlige
brudd på menneskerettighetene. Store ansamlinger av scampi har også ført til sykdommer og parasitter. Antibiotika og helseskadelige pesticider blir pøst ut for å bekjempe problemene.
Tråling ødelegger korallrev langs kysten, fører til overfiske av scampi og
bifangst av havskilpadder og andre dyr. Mer enn 60 % av all fangst fra trål er bifangst.
Løsning: ikke kjøp scampi. Heller ikke som sushi!
Alternativt: kjøp scampi som er merket med ASC (miljøsertifisert oppdrett) eller
MSC (miljøsertifisert villfangst). I følge Grønn Hverdag er dette den eneste miljømerkingen som holder mål per dags dato. Scampi med MSC-merke fåes kjøpt hos
ICA.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar